~ Ramadhan 2014 – Menyusu & Berpuasa ~

Salam Ramadhan 2014 untuk semua pembaca di Adrini’s Blog. Sejak dari anak pertama lahir, tahun 2008 blog ini banyak berubah. Tahun pertama saya berblogging, Ramadhan tu saya di dalam pantang. Tahun kedua saya berblogging, adalah tahun pertama saya menyusu dan berpuasa. Banyak kisah, banyak cerita yang saya ceritakan di sini. Rancak ketika anak pertama dan ketika saya bekerja sepenuh masa. Mula slow update dan menulis di sini, bila saya sudah berhenti, dan facebook menjadi medium utama.

 

Sekarang? Ketika anak ketiga? Saya ingin kembali aktif semula, insyaallah. :) Kembali mencoret kisah-kisah yang boleh menjadi rujukan saya, menjadi kenangan saya, mencoret kisah mencuit hati saya. Sesungguhnya banyak yang ingin diceritakan. Skill menulis dah karat, kene polish semula. :D

 

Pengalaman pertama menyusu dan berpuasa adalah ketika saya masih bekerja. Ketika itu, Khayra berusia hampir setahun. Sungguh mencabar bila di ingatkan kerana saya tidak seperti ibu-ibu yang mempunyai stok simpanan susu ibu yang banyak. Susu yang saya pam, memang sekadar cukup untuk kegunaan hari esoknya. Jadi saya sangat ralat dan sangat stress. First time jadi tak tahu nak buat macam mana. Jadi, pilihan menghadiri kelas penyusuan ketika Ramadhan menjadi pilihan utama.

 

Banyak juga intipati yang saya dapat ketika itu. Tetapi perkara utama yang saya nak tekankan di sini, adalah betapa pentingnya konsep supply and demands itu. Walaupun kita berpuasa, proses mengepam perlu dilakukan seperti biasa bagi mengelakkan susu berkurangan. Saya pinta, tanam di dalam hati dan fikiran, bahawa susu yang terhasil bukan bergantung sepenuhnya kepada apa yang kita makan, tetapi bergantung sepenuhnya kepada diri kita sendiri. Bergantung sepenuhnya kepada kesungguhan kita dalam mendapatkan supply yang mencukupi.

 

Keep on pumping and maintain the pumping session.

 

Semasa saya menghadiri kelas tersebut, perkara pertama yang saya perlu lakukan adalah membuat sedikit stok bagi menampung keperluan Khayra ketika itu. Ye, saya akui, memang kebanyakkan mommies akan berlakunya penurunan susu secara mendadak disebabkan faktor kehilangan air ketika kita berpuasa. Jadi, stok amat penting ketika ini untuk menampung keperluan anak kita yang mungkin meningkat. Penyelesaian saya? Yes, POWER PUMPING. Kalau saya tidak silap, saya ada masa dalam 2 minggu untuk menyediakan stok tambahan, selain susu perahan untuk anak saya esok-esok harinya. Jadi, saya setkan masa, setiap pagi sebelum subuh, bangun untuk pam susu dan buat power pumping. Alhamdulillah, saya berjaya kumpulkan susu dalam 20 botol extra.

 

Ketika masuk bulan Ramadhan, rutin dan masa mengepam saya masih seperti biasa, tetapi saya tambah 1 sessi lagi iaitu sebelum habis imsak. Saya pam awal-awal pagi, dan susukan khayra awal-awal pagi siap-siap. Kemudian selepas berbuka, susukan Khayra sambil mengepam sebelah. :) Itu cara double pumping yang sangat berkesan kerana stimulasi daripada Khayra ketika menyusu ketika itu amat membantu. Walaubagaimanapun, saya akui, memang kadang-kadang susu tu tidak mencukup jadi. Walaupun saya pam sebelum imsak dan selepas berbuka, susu yang saya dapat ketika siang hari memang sikit. Yes, stok yang ada alhamdulillah, dapat membantu. ( ye, di sinila perlunya kita menyimpan stok susu ibu. Cuma bagi saya berpada-pada.)

 

Minum Air secukupnya & Jangan Skip Sahur.

Habis pasal perkara utama, iaitu keep on pumping and maintain the pumping session. Kita berpindah pula kepada makanan yang kita ambil ketika berpuasa. Ketika berpuasa, mommies perlu minum air secukupnya ketika berbuka dan bersahur. Memang susah nak minum berliter air, sekaligus.. Mommies boleh minum berperingkat. 2 gelas ketika berbuka, 1 gelas ketika bermula terawih, 1 gelas habis terawih, 1 gelas ketika ingin tidur, 1 gelas ketika mula masak untuk sahur dan 2 gelas ketika habis bersahur. ( Ni ikut mommies nak adjust macam mana. ) Oh, air ni di kira air masak sahaja ye mommies. :) Oleh itu, mommies jangan abaikan sahur. Kerana ia adalah penting untuk membekalkan tenaga sepanjang hari ketika berpuasa. Lebihkan kepada makanan yang berkuah seperti sup dan makanan yang kaya dengan protein.

 

Makan Kurma dan Madu

Oh, semasa saya memang sukakan kurma. Untuk mommies yang kurang gemar dengan kurma, at least makan sedikit bagi membekalkan tenaga. Kurma adalah satu makanan yang sangat berkhasiat. Atau mommies boleh juga amalkan madu ketika bersahur atau berbuka.

 

Elakkan minuman bergas/berkarbonat dan banyakkan makanan yang berkhasiat.

Mommies tidak digalakkan untuk mengambil air minuman yang bergas. Ini kerana air ini mengandungi banyak gula. Sama juga halnya dengan minuman berkafein. Ketahuilah bahawa kandungan gula dan kafein boleh mengganggu penghasilan susu ibu jika diambil berlebihan. Banyakkan minum susu dan sekiranya tidak  tidak boleh minum susu, amik makanan alternatif yang lain, dengan banyakkan makanan2 yang berkalsium seperti kacang, brokoli, sayur2 hijau, Yogurt, ikan, soya, tofuu, cheese dan lain2. Macam saya, memang tak boleh langsung masuk susu dalam perut. Rasa mual dan nak muntah sangat-sangat. Jadi saya akan perbanyakkan makan cheese, sayur, ikan dan lain-lain and sometimes, ada juga makan ostematrix (kalsium) dari shaklee.

 

Bagi yang tidak bekerja dan anak 24jam sentiasa dengan kita juga perlu jaga pemakanan. Pengalaman itu berlaian dengan ketika bekerja tetapi konsepnya masih sama. Jaga pemakanan dan keep on direct feeding. Ada yang kata, ibu-ibu yang duduk di rumah, menyusukan anak tidak penat. sebab duduk di rumah sahaja. hehehe masing-masing ada pendapat masing-masing. Bagi saya, bekerja dulu tidak sepenat saya ketika di rumah bersama anak-anak.  Tetapi bekerja pula, stress dengan kerja masing-masing. Jadi ada pro and cons. Sebab saya ada pengalaman di kedua-dua situasi. :D Ikut pengalaman saya, dua anak saya, bila tiba Ramadhan, mereka menyusu lagi banyak dari biasa. hehehe Sentiasa dahaga dan nak susu sahaja. Makan? Pun banyak. Pernah sekali tu, saya kurang minum. Siang tu memang tekak perit and rasa kering sangat sbb afeef sangat kuat menyusu. Ketika bekerja dahulu pula, saya pernah selepas pam, nampak bintang berkelipan. hehehehehehe Sebab apa? saya tidak sahur.

 

Jadi, yang utama ketika melalui bulan ramadhan adalah :

1. Banyakkan makanan berkhasiat dan kurangkan stress.

2. Perlu Pam seperti biasa / direct feeding seperti biasa dan sentiasa fikirkan perkara yang menyeronokkan.

3. Amalkan surah Al-Baqarah ayat 60 & Surah Hujurat. Baca surah Al-Kauthar semasa imsak dan minum seteguk air. Mohon dan berdoa kepasa Allah SWT untuk membantu kita dengan memberikan tenaga dan mengurangkan dahaga. Insyaallah.

Ingat ye, apa jua yang kita lakukan, yang penting niat yang ikhlas dan berdoa agar Allah SWT permudahkan urusan kita.

Happy Breastfeeding semua!!!!

 

Luv,

Sharini

Stay ceria mommies dan breastfeeding is fun.

 

 

~ Ghilah – Menyusukan Anak Ketika Hamil ~

Salam & Salam Sejahtera semua,

Selepas belek-belek dan baca post lama dalam blog lama, tertarik dengan topik ini. :) Antara semua posting saya, topik ni adalah paling lama saya tulis dan paling banyak research saya buat. :)

Post ni memang untuk cerita yang sudah bertahun lama punya.  Jom, baca terus apa yang saya karang dan isi untuk post saya mengenai ibu yang menyusukan anak ketika mengandung .

 

Kali ni cerita basi ku jugak.. 2 minggu lepas.. heheh Dah 2 minggu berlalu, and saya baru nak post pasal menyusukan anak ketika hamil.. atau dalam erti kata lain, menyusu ketika mengandung. Kenapa tiba2 saya buat satu entry pasal ni? Hehehhe No No No.. Bukan bukan bukan… Mesti korang ingat Khayra nak dapat adik kan? Sebab tu dok kecoh nak buat topik nih.. :P Sebenarnya saya terpanggil tuk buka topik ni sebab cerita 2 minggu lepas. Mula-mula saya percaya yang kalau time mengandung pun, kita boleh menyusukan anak kita.

Kenapa saya sangat nak tau pasal mengandung and menyusukan ni? Saya agak confius sikitla pasal ni sebabnya ikut pembacaan saya yang tak seberapa, saya tau boleh kalau kita sambil pregnant, kita menyusukan anak kita. Tapi ramai la pulak yang cakap tak boleh. Dan ada sorang kakak ni bagitau kalau kita pregnant, tak elok kalau kita menyusukan anak. Alasannya, susu kita tu tidak lagi mempunyai khasiat yang sepatutnya untuk anak kita. Dengan bagi susu kita ni jugak boleh mengundang perkembangan otak yang tidak sihat kepada anak kita. Anak kita boleh jadi lembab… Saya masa tu agak terkejut jugak. Bila saya tanya balik pasal tu, kakak ni cakap yang memang dah ada research bagitau pasal khasiat susu tu dah tak sama and ikut hadith pun cakap tidak elok. Memang lepas tu, dia nasihatkan pisahkan anak kalau dia menyusu badan dengan kita.Sebab kn kakak ni dok kaitkan dalam hadith pun ada tulis, membuatkan saya rasa nak cari lebih detail lagi pasal menyusukan anak ketika hamil nih. Tu yang lama gak post ni saya baru post sebab saya mencari info bagai.. :P

Mula-mula meh saya kongsikan pendapat orang tua kalau tiba-tiba kita mengandung and still menyusukan anak ni.. Kalau orang tua dulu2 memang tak kasi. Even nurse pun akan cakap suruh berhenti kalau menyusukan anak ni. Betul tak? Banyak sangat yang bagitau tak elok menyusukan anak ketika mengandung. Ada yang cakap, kalau mengandung lagi nanti, tak elok bagi anak susu badan sebab anak kita tu dah tak minum susu dah.. Dia dah minum darah, bukan susu lagi. Hehehhehe yang ni, memang saya tolak terusla alasan ni. Walaupun ada yang bgtau, susu ni memang asal-asalnya darah. Sebab saya ni kureng sikit bab2 yang macam ala-ala tak logik ni…. :D Saya senyap je.. Tak nak komen lebih2… Ahaks.. Lepas tu, ada yang cakap susu tu dah jadi hak adik. Bukan hak kakak/abang dia lagi.. Ada jugak yang bagitau nanti badan kita pulak takde nutrisi. Anak dalam kandungan tak cukup zat dan sebagainya. And semestinya, semuanya negatif belaka.. :) And saya percaya sekiranya la kan… In casela… kalau la Khayra dapat adik.. IN CASE tau… family saya sendiri akan bantah.. Hahahhahaha Sebab tu saya rasa tak salah tambah ilmu ni… At least saya ada pengetahuan and boleh defend diri saya bila tiba saat tu. Macam saya memperjuangkan kebaikan BF di mata diorang… :P

Lepas tu saya mulakan pencarian saya… Sebab saya nak tau lebih detail lagi, saya memang bercinta sakan la dgn mr. google. Heheheh sakan konon… lepas tu amik masa lebih 2 minggu… ekekkekeke Amik masa yang agak lama jugak sebab hubungan kami hanya mampu sekejap2 je.. Sebab saya sangat busy dengan keje saya… :D Saya ada jumpa kat hamid arshad punye website. kat link ni.. Ada sorang kakak ni bertanyakan pasal mengandung sambil menyusu. Ni tahun 2006. Dah lama jugakla.. Mungkin tak releven, tapi biarla kita kongsi bersama.. :)

Soalan:

assalamualaikum dr..
saya berusia 26 tahun dan mempunyai seorang anak berusia 14 bulan. saya baru saja disahkan hamil 7 minggu. untuk pengetahuan dr, anak sulung saya masih menyusu badan. saya pernah terbaca bahawa menyusu semasa hamil adalah merbahaya. kenapa? saya merancang untuk mengurangkan penyusuan badan secara beransur-ansur sebelum berhenti sepenuhnya. adakah ia akan menjejaskan kandungan saya sekiranya saya terus menyusukan anak sulung saya untuk tempoh sebulan lagi? harap dr dpt memberi penjelasan dan nasihat yang sebaiknya.
terima kasih atas kerjasama dr.

Jawapan:

Menyusu semasa hamil boleh menyebabkan keguguran terutama jika seseorang mempunyai kes sejarah keguguran yang tinggi. Ini kerana hormon prolactin menyebabkan pengecutan rahim dan ini boleh menyebabkan janin sukar melekat.

Jika anda menyusu sewaktu anda hamil anda mendedahkan diri kepada risiko keguguran walaupun terdapat kes di mana ia tidak berlsaya.

And saya ada jumpa satu soalan daripada seorang hamba Allah ni mengenai dia terjumpa dengan satu fatwa yang menyatakan kita tidak dibenarkan menyusukan anak ketika hamil. Boleh baca kat sini ek :)

Soalan beliau adalah :

I heard that there are many Hadeeth saying breast feeding during pregnancy is not allowed. I managed to find only this: Partial Sunan Abu Dawood, Book 28, Number 3872: Narrated Asma, daughter of Yazid Ibn as-Sakan: I heard the Apostle of Allaah (peace be upon him) as saying: ‘Do not kill your children secretly, for the milk, with which a child is suckled while his mother is pregnant, overtakes the horseman and throws him from his horse.’ Please clarify.

And jawapan untuk soalan ini,

A pregnant woman is permitted to breastfeed her child if this breastfeeding does not cause her, her child, or the foetus she has in her womb any harm. This harm could be known by experience or by being informed about it by a trustworthy doctor. The Prophet  said: “I was about to forbid Al-Gheelah (having intercourse with one’s wife while she is breastfeeding), and then I remembered that the Romans and Persians did so, and it did not harm their children.” [Muslim]

The scholars differed in opinion when interpreting the meaning of Al-Gheelah in the above narration. Some interpreted it by a husband having sexual intercourse with his wife while she is breastfeeding. Some others interpreted it by a woman breastfeeding her child while pregnant. Anyway, in both cases, this is not forbidden if there is no real harm or when one is pretty sure that this does not cause any harm. For more benefit, please refer to Fatwa 87785.

As regards the narration which is mentioned in the question, it is reported by Ahmad and Abu Daawood and it is a weak narration.

Allah Knows best.

Bila saya jumpa pasal info ni, lagila menambahkan keyakinan kepada saya yang kita memang boleh menyusukan anak kita walaupun kita hamil. Kebanyakan yang saya google pun banyak yang bagitau kita boleh menyusukan anak kita ketika hamil.

Saya ada baca pasal Mommy Lyna, still BF kan anak dia, hafiy walaupun dia sedang pregnant. :) Kalau tak silap saya, mula-mula saya baca kat e-book dia rasanya. Dalam blog Mommy Lyna sendiri ada satu topik pasal ghilah ni. Search je word ghilah. Hehehhehe Saya dah baca and saya dapati hadith yang mommy lyna dapat tu pun sama dengan hadith yang saya dapat tu.. Okeh, ni translator dia.. Mommy Lyna, saya kepilkan sikit kat sini ye.. :)

Terdapat hadis di dalam soheh Muslim di mana Rasulullah s.a.w. bersabda; “Saya pada mulanya berhasrat menegah al-Ghilah hinggalah diberitahu kepadsaya bahawa orang-orang Rom dan Parsi melsayakannya dan tidak ada kesan mudarat pada anak-anak mereka (maka saya tidak jadi menegahnya)” (HR Imam Muslim dari Judamah binti Wahab al-Asadiyyah r.a.).Menurut ulamak, al-Gilah mempunyai dua maksud; (maksud pertama mensetubuhi isteri ketika ia sedang menyusukan anak (dibimbangi ia akan mengandung pula dan memudaratkan anak yang sedang disusui). (Maksud kedua seorang wanita menyusui anak ketika ia sedang hamil/mengandung.Hasrat Nabi s.a.w. menegah perbuatan tersebut ialah kerana dibimbangi perbuatan tersebut akan memudaratkan bayi yang sedang menyusu. Menurut tabib-tabib Arab di zaman Nabi; susu wanita hamil adalah penyakit dan orang-orang Arab tidak menyukainya dan mereka akan menjauhkan anak-anak mereka darinya. Kerana itu, Nabi berhasrat melarangnya. Namun apabila Nabi mendapati orang-orang Rom dan Parsi telah biasa melsayakannya dan tidak ada sebarang kesan tidak elok pada anak-anak mereka, maka baginda menarik semula hasrat baginda. Imam an-Nawawi menegaskan; “Di dalam hadis ini terdapat keharusan al-Ghilah kerana Nabi tidak menegahnya dan baginda menjelaskan sebabnya” (Lihat; Syarah Soheh Muslim, juz. 10, kitab an-Nikah, bab Jawaz al-Ghilah…)

Kemudian, dalam blog kak fid pun ada jugak bagitau pasal menyusukan anak ketika pregnant ni. Ia tidak menjadi kesalahan agama kalau kita tetap nak teruskan untuk menyusukan anak kita walaupun kita preggy. Ingatkan saya ada mention pasal orang tua-tua dulu, mesti akan cakap, tak elok sebab amik hak adik? Ustaz Ahmad Adnan Fadzil, ni pulak cakap, takde istilah abang/kakak minum susu adik dia.. Sebab hak adik tu, adalah masa saat dilahirkan. :)

And saya ada baca dalam forum susu ibu tentang nutrien flow bila kita menyusu dan mengandung ni. Mana yang didahulukan dan mana yang dikemudiankan. Keperluan yang paling utama ketika mengandung sudah semestinya anak dalam kandungan kita tu kan? so, semua nutrien akan ke fetus dulu. Lepas tu baru la ke anak yang sedang kita susukan and last sekali barula kita. :) Betulkan kalau info saya ni salah ye… :)

Dan banyakla lagi info-info yang saya dapat dari pencarian saya nih. Apa yang dapat saya simpulkan dari pencarian saya tu, Islam tidak melarang sekiranya kita ingin menyusukan anak kita walaupun ketika itu kita sedang mengandung dengan SYARAT kita mampu dan tidak memberi kesan buruk terhadap diri kita, anak dalam kandungan dan anak yang sedang menyusu.

Untuk memastikan yang kita berkemampuan untuk menyusukan anak kita walaupun kita hamil, mula-mula kita kene consult dengan pakar or doktor yang bertauliah. Minta nasihat daripada mereka. Ini kerana kalau kita pernah mengalami keadaan seperti:

  • Ibu berisiko atau pernah melahirkan bayi pramatang
  • Pernah keguguran
  • Mengalami pendarahan semasa hamil
  • Positif GBS carrier
  • Atau kehamilan yang berisiko tinggi seperti mengandung berusia lebih dari 35 tahun atau kurang 17 tahun, ada penyakit kronik seperti diabetes dsb.

Biasanya kita tidak boleh meneruskan niat kita untuk BF anak kita. Dikhuatiri akan memudaratkan diri kita sendiri.

Bagi yang memilih untuk meneruskan niat suci murni kita ni, kita perlu pastikan yang kita bertenaga dan berkemampuan. Kita juga perlu tahu semasa kita mengandung, puting susu kita akan lebih sensitif. Penghasilan susu juga akan berkurangan. Oleh itu, kita perlu

  • Ambil kalori dan khasiat tambahan. Minta nasihat pakar pemakanan atau pakar kesihatan untuk panduan pemakanan. Pemakanan yang sihat boleh membantu dalam menjayakan niat kita tu. :D
  • Dapatkan rehat secukupnya sebab kita mudah untuk terasa penat.
  • Pastikan anak kita menyusu dengan betul kerana puting akan menjadi lebih sensitif sewaktu hamil.
  • Semasa usia kandungan mencecah 4 bulan, penghasilan kolostrum akan bermula. Ini mungkin menyebabkan susu badan berkurangan dan rasanya sedikit berlainan. Ada bayi yang dengan sendirinya menolak susu dari ibunya.
  • Kita juga tidak perlu bimbang anak kita “mencuri” kolostrum untuk adiknya sebab badan ibu dengan sendirinya akan tahu yang mana patut didahulukan. :D
  • Sekiranya bayi yang disusukan berumur kurang dari setahun, berikan perhatian kepada berat badannya. Ibu mungkin terpaksa menambah susu Formula sekiranya perkembangan berat badannya tidak mengikut graf yang sepatutnya. Dinasihatkan minta nasihat pakar berkaitan sebelum memberikan susu Formula kepada bayi.

Ermm.. rasa dah panjang sangat post saya kali ni.. :) Saya pun rasa dah clear pasal topik ni. Walau apa pun, pilihan adalah terletak ditanga kita sendiri. Sama ada kita nak pilih cara yang bagaimana. Yang penting, kita tahu apa yang kita nak. Semuanya bergantung pada niat. Tidak kira apa je pilihan yang kita buat, yang penting, kita bahagia dan gembira. Betul tak? :D

Antara sumber-sumber:

IslamOnline
Islam Web
Ratuhati
Baby Center
Ustaz Ahmad Adnan Fadzil
kak fid
Hamid Arshat
Mommy Lyna
SusuIbu
Dan banyak lagi.. :)

 

Haaa… ni memang entry yang sangat panjang. Sekali lagi saya tekankan, segala-galanya bergantung kepada tuan empunya badan. Orang lain, lain metabolisme, lain kekuatan, lain keadaan. Betapa besarnya dan uniknya ciptaan Allah SWT kan?

Apa jua pilihan kawan-kawan semua, yang penting kita tahu pilihan mana yang terbaik untuk diri kita sendiri. Sekiranya tidak mampu, boleh sahaja memilih untuk berhentikan penyusuan kawan-kawan, berhenti sebab keadaan diri. Bukan sebab percaya kepada alasan-alasan yang tidak kukuh.

Salam mesra dan terima kasih atas kesudian kawan-kawan membaca entry saya.

Jumpa lagi.

Salam Mesra,

Sharini

~ Disclaimer By Owner Blog ~

Finally, i’m back to my original URL link for my blog. Pheww.. A lots of thing happen, and i feel like to renew,re brand, redo all my post from way back in 2008. =)

We can call it as a new me. ;) <3 How ever, all my old post will be posted back in this new ME. Selected and rewrite to get a new feel. For my old blog, I will deactivate and just for me to read.

The views expressed by ME on this website do not necessarily related to everyone. Its just from my point of view and belong solely to the blog owner.  All content provided on this blog is for information purposes only based on the owner experiences and reading. Please get an advice from the right person for the specific issue.

Feel free to browse through all the post in Adrini’s Blog BUT do notify me if you want to share or use my post especially pictures at your blog.

Thank you for dropping by and Happy Reading!!

Warm Regards,
Sharini

Perlukan Kereta Sewa di Shah Alam? Viva? Myvi? Alza? Saga?

Kereta sewa, satu lagi business sebagai persediaan dan perancangan untuk suami saya berhenti bekerja. Setelah hampir setahun menjalankan perniagaan servis kereta sewa ini, Alhamdulillah, akhirnya cita-citanya suami saya tercapai untuk menjadi Work At Home Dad (WAHD). Bagaimana kami terjebak dalam aliran perniagaan yang sangat berisiko ini? Hehe

Pada mulanya, bila suami ada beritahu perancangannya untuk memulakan perniagaan sewa kereta ni, saya memang agak ragu-ragu. Biasalah kan, tak kan kita nak terus ok je.. kena tau juga macam mana, apa risiko, apa prevention dan apa caranya. Bila suami dah terangkan satu-satu perkara yang saya ragu-ragu, akhirnya saya faham nature of this business. Memang high risk dan macam mana-mana business, usaha lebih, dapatla lebih, usaha gitu-gitu dapatla gitu-gitu.. hehehe tiada yang mudah dalam setiap kerja. Akhirnya saya setuju, dan selepas berfikir and kira banyak-banyak kali, kami mulakan dengan 2 biji kereta Alza sahaja. Kami mulakan dengan apa yang kami ada sahaja. Tiada pinjaman bank, kecuali pinjaman untuk 2 biji Alza tu je la.. hehehe

image

Selepas itu, Alhamdulillah, saya nampak hala tuju dan nampak apa yang suami saya rancangkan. Insyaallah, kalau suami rasa bende ni mampu membantu beliau untuk berhenti, saya akan fully support. Yela, mana tak fully support, sampai saya dengan mengendong 3 anak ni ha, sama-sama hantar kereta kat customer. Hehehehe mengingatkan kisah tu memang macam tak percaya.

Dari 2 biji Alza, kami tambah 4 myvi lagi, kemudian 2 biji viva dan kemudian tambah 3 biji saga 1.6 special edition dan yang last sekali tambahan 5 viva lagi. Alhamdulillah, makin bertambah dan target abang tahun ni, nak jadikan total 30 biji. Gulpps…. hahahahahha Macam mana tu? Macam kena tambah investor la tu…

Ok tu cerita dulu-dulu. Sekarang ni, suami dah official berhenti kerja dan dah official menjadi WAHD. Jadi segala urusan sewa kereta, fully suami dan staff handle. Saya doakan agar perancangan dan cita-cita beliau menjadi kenyataan. Amin….

Siapa yang nak cari kereta sewa seperti alphard, vellfire, alza, saga, myvi atau viva boleh cuba hubungi suami saya. Dan untuk yang nak tahu details mengenai kereta sewa ni, nak tau rate atau nak menjadi salah seorang investor boleh klik link ini. Kereta Sewa Shah Alam atau boleh terus call 0122830891/0169647428 untuk pertanyaan.

Luv,
Sharini
ummi’s of 3 KA

Trip to Johor – Johor Premium Outlet

Salam semua… ok.. kali ni meh kita cerita pasal santai-santai and jalan-jalan. Last weeks, kami sekeluarga berpeluang untuk berjalan-jalan ke Johor. Trip kali ini lebih kepada nak hantar adik ipar sambung belajar and amik kesempatan untuk melawat. Tempat pertama kami tuju sebelum sampai ke destinasi adalah Johor Premium Outlet.

Ok, first time ye saya nak ke sana. Hahahahhaha setelah ramai yang kata dah pegi sana and membeli di sana. Inilah kali pertama menjejakkan kaki ke sana. Siap sesat lagi sebab terlepas exit. Hehehhe tau tau, JPO nya sebelah highwayand we say bye bye… memang lawak. Jadi untuk first timer macam kami, kalau nak ke JPO dulu dari KL, ambil exit Tuas. Kalau straight terlajak macam kami, sampai habis exit johor tu, U turn ke senai. Dan straight je sampai jumpa signboard nak ke highway Tuas.

Cerita kami nak sampai ke JPO bolehla kata sampai nak teruskan je la ke Pasir Gudang. Sebab dah sesat berpusing area situ. Tapi alhamdulillah sampai juga. Masa kitrg sampai tu, tak ramai lagi. Maybe awal lagi kot.

image

Jalan-jalan kat sana, suasana outlet-outlet situ memang best… hehe tapiiiiiiii kalau takde duit tak payahla pegi… kihkihkihkih bikin sakit jiwa sahaja. Semua yang kat situ memanh branded punya barang. Furla, micheal kor, kate spade, coach, to name it few and banyak lagi yang sampaikan tak pernah dengar. Muahahahna

Harga? Ok.. expected la.. memang mahal. Tapi kalau compared dengan KL, murah la to those yang tak mampu nak pegi US sana. Saya? Aduhai… saya rather spend money untuk kasut je.. kasut mahal-mahal dan selesa yes, saya sanggup labur. Untuk handbag, etc kalau mampu amikla.. cumanya, bila tengok harga…. waaaaaa memang bikin ketaq lutut. Hehehehe

Sudahnya? Kami hanya berjalan-jalan di sana. Owh, ada la masuk kedai kasut clark and rembay untuk anak-anak. Sebabnya kalau kat KL tu, harga ratus dah. Tapi ni boleh dapat below rm100. Cuma pilihan tak banyak. Afeef? Enjoying himself dengan suasana kat sana. Nak-nak orang tak ramai and suasana shopping yang bagi saya I love the enviroment.

image

Adyan yang tengaj cuba nak merajuk and cari atuknya…
image

image

Khayra suka clownnnnn… hehehe

kami balik selepas pusing-pusing,tengok-tengok orang makin ramai. Nasib baik awal. Kalau tidak mahu sesak. Then kami off to pasir gudang untuk agenda utama. Hehehehe Bila balik dari berjalan di pasir gudang, abang ada tanya, nak singgah JPO ke? Me said. No la… maybe next time. Hehehehe

Untuk yang nak ke sana, and belum pernah jejak kaki, boleh la ke sana. Enviroment sangat best. Hehehehe

Nanti saya update cerita di pasir gudang. Macam mana kitorang makan dengan lahapnya. Hehehehe

Selamat malam semua…

Luv,
Sharini
ummi’s of 3 KA