Yesterday i reach home at 9pm because i need to replace my hour yang saya guna last tuesday. ( Kenapa? Nanti saya ceritakan.. Something sweet for me.. :)) So, at 8pm macam tu, saya dah kemas2 barang bersiap nak balik. Biasanya kalau lambat balik, abang akan balik dulu. So, saya akan amik public transport untuk balik ke Shah Alam. Lucky me, my office betul-betul kat stesen LRT. So, senang je. Naik LRT ke KL Sentral, amik Komuter. Apa kene mengena dengan tajuk kat atas tu? Tu semua sebab bila saya on the way balik tu, abang cakap stok susu dah habis. Yang tinggal susu yang saya perah hari itu. ( Saya suruh abang bawak balik 2 botol susu yang saya perah pagi and tengahari tadi. Perahan petang, saya yang bawak balik. ) Saya tak tahu apa yang terjadi kat rumah, tapi abang bagitau yang mama dah suruh beli FM tuk tampung susu Khayra sebab tak cukup susu. As usual saya tak surprise sangat sebab saya tau, dari dulu lagi mama memang suruh top up dengan FM. Kami je yang bertahan-bertahan. We know that our mum cares sangat dengan Khayra. Al-maklumla, cucu sulung…
My mum takut susu tak cukup and takut Khayra tak cukup zat and khasiat. Sebab tu dia concern dengan sume ni. Jadi, bila abang cakap gitu je, saya masih memikir sebab sekarang ni, apa yang saya pam, alhamdulillah cukup dengan kehendak Khayra. Saya perasan, Khayra minum sikit je siang2. Malam memang banyak sebab malam banyak kali jugak saya tukar posisi tidur sebab tak nak angkat and ganggu dia tidur. ( Sebab siang Khayra memang tak tidur… Sian.. penat anak ummi.. ) Rupanya pagi tadi, susu Khayra ada lagi kat nurseri. Diorang simpankan kat peti ais diorang. Patutla time balik tu kurang botol.
Abang cakap saya kene pam lebih lagi. Saya dah pam pagi sebelum masuk waktu kerja kat office ( saya masuk pukul 9. Biasanya sampai pukul 830am.. ) , Sebelum sampai nurseri pun Khayra dah bagi Khayra menyusu jugak… Lepas tu lunch hour (1-2pm) and masa balik ( 6pm. and biasanya dalam kereta je.. Kalau balik lambat baru kat office.. ). 3 kali dah kat office. Lagipun, saya seboleh2nya tak nak amik masa keje saya. Malam bila kat rumah, B ni memang tak sempat nak penuh la.. Khayra akan menyusu kiri kanan paling lama gap 1 jam setengah sampaila ke tidur. ( Sekarang ni dah tidur lewat. Pukul 9 – 10pm ). So, malam memang sekarang ni saya dah tak pam.
Saya rasa dah ok la tu.. Saya rasa la… Hehhehehe ke kene gak pam malam nih?
Sebab saya rasa saya dah pam cukup.. ( ecehhh… cukup ke ek?
) Saya fikir pasal makanan yang membantu menambahkan susu pulak. Macam-macam dah saya cuba. Antaranya
1. Air Longan
Air longan ni, Kebanyakkan orang serasi dengan air longan ni. Ada yang minum sikit je, dah boleh boost milk. Semua cakap, bila minum je, B diorg akan cepat bengkak. And ada yang minum terover dos terus jadi bengkak giler2… Longan kering ni biasanya boleh dibeli di pasaraya atau kedai ubat cina. Saya biasanya rebus segenggam longan kering yang telah dibasuh bersih dalam periuk kaca. Kalau terpekat, saya tambah air.
Air and buahnya sedapppp…. Biasanya saya tambah gula halwa kundur tu sekali.
In My Case : Saya selalu minum air ni. Untuk saya? Pertama kali je saya minum ada terasa perubahan sikit. Tidakla sampai ke bengkak-bengkak. Cuma ada la bertambah sikit. Lepas-lepas dari tu, bila saya minum lagi, tidak membawa apa-apa perbezaan pun. Dah cuba banyak-banyak kali.
2. Jantung Pisang
Ni pun membantu membanyakkan susu.
In My Case : Jantung pisang ni saya start makan bila saya start menyusukan Khayra. Sebelum ni memang tak makan. heheheh Once dah makan, sedap la pulak… Hehehheheh Jantung pisang ni pun kes dia sama la dengan air longan tu. Sekali makan je, lepas2 tu macam biasa je. Takde effect apa-apa dah.
3. Soya
Ni memang air feberet saya. Hehehehhe Soya… Start dari pregnant lagi suka minum air soya nih. Tapi tidak la tiap hari.
Soya ni pun membantu dalam memperbanyakkan susu.
In my case: Sama je… Hahhahahhahha
4. Lobak Putih
Ini pun antara sayur paling banyak sekali orang cakap boleh membantu boostkan milk supply.Cara masak, boleh masak bening je or tambah dalam gulai cili api. Yummy… Ada jugak kawan saya bagitau yang masak ni kurang power dia. Kalau nak lagi best, blend kan raddish ni then minum air dia. Lagi best dia cakap. Kesan memang terasa.
In My Case : Saya makan since dalam pantang lagi sayur ni. Pun sama. Tidak memberi apa-apa kesan kepada saya bila dah lama-lama makan. Macam dah imun kot tubuh badan saya nih. Cuma, idea kawan saya yang suruh minum je air blended ni, saya belum cuba lagi. Sebab rasa macam tak sanggup je nak minum air raddish ni je.. hahhahahah Ada sapa-sapa yang dah cuba? ( Nanti saya nak cuba
…. )
5. Kurma
Ha… Ni pun makanan feberet saya jugak ni. Bukan je bulan puasa, bukan bulan puasa pun saya akan makan. Hehehheheh Suka sangat dengan buah ni. Since pregnant lagi memang saya akan makan. Khasiat dia sangat banyak. Dalam satu buah ni je, ada pelbagai jenis khasiat. Ada jugak yang tak suka makan kurma ni sebab diorang rasa manis. Kalau yang tak suka manis tu, jangan makan jenis rotab. Tu memang manis sebab dia ada salut madu. Yang tu saya pun kurang suka..
Bila makan kurma ni, saya takde rasa apa-apa perubahan. Tapi saya tetap suka…
Sebab saya boleh rasa badan saya segar.. Especially time bulan puasa hari tu.
6. Halba
Ni pun antara yang membantu jgak. Saya kurang sikit makan halba ni. Sebab saya tak tau sangat nak masak guna halba ni. Sekarang ni tau dah.. Kadang-kadang saya masukkan je kat masakan kita sikit. Tak kisah la apa masakan pun. Hahahhahaha
Perubahan? Takde rasa sangat. Biasa-biasa je…
7. Pegaga
Ha.. yang ni saya makan start dari pantang gak lagi. Hehehhe Kat rumah ada banyak pegaga nih. Memang boost kan milk jugak. Untuk saya, awal-awal memang menjadi. Lepas tu dh lama-lama dia macam dah imun. Nak senang saya beli teh jus pegaga dari HPA. Yang tu memang best. Saya minum air tu dulu memang menjadi la kat saya. Lepas dah lama-lama dia dah kurang ummpph.. saya stop kjp. Ermmm… boleh try balik teh pegaga tuh…
8. Fenugreek
Pil ni tak penah cuba lagi. tapi ramai yang cakap ok..
Boleh difikirkan nih… Tapi takut result dia sama je dengan yang lain.
9. Pil ASI
Haaa… Pil ni memang mendapat testimoni paling best sekali. rata-rata yang makan pil ni, memang boleh boostkan milk diorg. Bestnya kalau saya macam tu jugak. Hasil saya makan ubat ni, Memang ada perubahan tu. Cuma sikit je. Saya makan tak tetap masa. Kekadang pagi, kekadang malam. Hehehehhe Mungkin sebab tu kot. Lepas ni saya akan disiplin kan makan sama masa je. Oh, mungkin saya kene makan sebijik je sehari. Farah sarakids, cakap makan 2 biji je sehari. Sebab kalau 5 biji, panas. Effect kat anak kita nanti. Saya? 2 biji je Khayra dah cirit-cirit. Mula-mula tak perasan lagi. Tertanya jugak kenapa Khayra tercirit2. Sekalinya ada satu hari tu, saya stop makan. Lepas-lepas tu Khayra ok je.. Bila makan balik, cair balik poo poo dia. Jadi, saya akan kurang kan ke sebijik sehari..
10. Sup Ketam
Haa… pasal sup ketam ni pun saya baru je tau. Masa saya search apa lagi untuk membanyakkan susu, saya jumpa ni kat sini. Sup ketam… Kak Faz ni cakap, masa dia makan sup ketam ni, tiba-tiba B dia bengkak. Ini saya nak cuba. Belum penah makan sup ketam lagi. Last saya makan masa saya kene denggi hujung 2007.
Balik weekend ni nak cuba la… Hehhehhe Esok suh abang g cari ketam kat pasar. Boleh ek abang.. Hehehehhehehe
Sebenarnya ada banyak lagi makanan yang boleh membantu kita memperbanyakkan susu ni. Kalau nak senaraikan macam tak habis je.. Hehehhehehe Pada yang rasi dengan makanan-makanan yang memang banyak membantu ni, best je kan..
Untuk saya? Saya dah cuba macam-macam dah. Sampai dah tak tau nak cuba apa lagi. Sebab result dia sama je. Disebabkan kalau saya makan semua ni lebih kurang sama je, asalkan makanan tu makanan yang sihat dan berkhasiat, saya makan.. Sudahnya saya makan je sume-sume yang saya rasa membantu.
Selain dari makanan, ada jugak cara lain yang boleh membantu.
Urutan: ( yang ni sumber dari sini. )
1) sikat puting setiap hari, baca selawat pastu sikat dari atas ke puting….kanan dan juga kiri
2) cuci dengan berus gigi puting2 tu takut tersumbat liang2 puting susu
3) kalau sblm mengepam tu, ambik kedua belah tangan urut dari atas terus lurutkan kebawah…(bc selawat dulu)…insyaallah itu salah satu urutan utk BF
Cara-cara Lain
1) baca surah al baqarah ayat 60. Sambil baca letakkan tangan pada breast tu. (satu lagi surah surah al-Hujurat kalau tak salah)
2) Sapukan sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Kemudian layurkan pada api sehingga layu. Setelah suam, tekapkan pada buah dada. Lakukan setiap hari.
3) tuam tuala suam ke atas payudara
4) urut belakang
5) urut kat payudara
6) urut B pakai sikat… mcm sikat rambut
7) sentiasa berfikiran positif
invest pada pam susu yg berkualiti
9) Kerap menyusu bayi
10) kurangkan stress, jangan fikirkan perkara yang menyusahkan hati
11) doa
12) tawakkal
Jadi macam mana lagi saya nak tambahkan penghasilan susu saya? Kalau cakap pasal stok, saya memang tak penah ada stok lama. paling lama bertahan semasa bulan puasa lepas. Sekarang ni, sebab Khayra menyusu kurang, jadi kurang jugak yang saya dapat di siang hari. Bila malam, memang banyak dia menyusu. And bila malam, memang saya rasa, bila B saya membengkak je, lepas tu Khayra macam tau2 je tu masa dia menyusu. Lepas tu, surut balik… Hehehhehehhe… Tu la, bila orang lain yang tengok macam saya tak kasi anak saya cukup susu je..
Ada tak kengkawan yang nak suggest saya makan apa pulak? Manala tau saya belum try lagi and tengok2 boleh membantu saya… Best tu…
Nota: Alhamdulillah, saya dapat BF kan Khayra sampai sekarang. Dugaan bulan puasa hari tu pun saya dah melepasinya. Saya dah syukur sangat.. Alhamdulillah.. Allah membantu saya.
Luv,
UmmiKhayra

Seoanjang minggu ini, dari 27/2/2012 hingga 1/3/2012, sebarang penghantaran untuk baju di adrinis tidak dapat kami lakukan kerana kami bercuti. [...]



Amalkan Kolostrum Alpha Lipid..Ni satu je U belum try..hehehhe..ikhtiar la..Kolostrum=susu awal. Klu ibu da minum kolostrum..ibu pastinya akan hasilkan susu awal utk si anak..insyaAllah..ibu sihat, si manja pon ceria (” ,)
.-= Zila´s last blog ..URL berguna berkaitan Alpha Lipid =-.
Heheheh tang susu tu masalah saya…
sebab saya memang tak boleh masuk dengan apa jenis susu pun… Huhuhuhuu sebab tu banyak minum soya…
Bukan tak nak mencuba, tapi tau memang takkan minum punyer…
Uniknya AL ni..walaupun namanya susu, tp rasanya mcm minum ais krim vanilla yang cair..tp klu ais krim vanilla pon u x boleh terima, u boleh mix dgn air kegemaran..spt fresh orange, milo , sirap atau apa saja..pasti membuka selera..hehehehe..asalkan jgn dbancuh dgn air panas / suam. Lebih elok disediakan menggunakan air sejuk dlm pti ais..Anyway..ni ada link utk u baca..mebi berguna dlm usaha u menambah susu..insyaAllah..
tips membanyakkan susu ibu
Alpha Lipid dan susu ibu
.-= Zila´s last blog ..URL berguna berkaitan Alpha Lipid =-.
Thanks ye for the info..
Tengokla dulu macam mana. Sebab kalau bab susu ni saya memang lemah sikit. Susu coklat pun saya tak leh mendisiplin kan diri untuk minum tiap hari. Tu yang husband pun tak nak beli sebab takut membazir je nanti.
untuk saya plak yg menjadinye cuma- soya bean,jantung pisang,air longan dengan teh milkmaid..yg lelain blom cuba dan ade yg dah cuba tp tade kesan..
Tula, masing-masing berbeza kan kesan dia. Ada yang rasi and ada yang tidak.
Kan best kalau jumpa apa yang boostkan milk…
Eh, farah, awak leh ek minum milkmaid tea tu. Ramai yang cakap tea tu rasanya tak sedap…
Tu yang xcuba-cuba pun…
mcm ne ye nak cite..hhehe..awal2 BF dulu..nipple sore, crack bleeding sume..tension tau.then balik dr spital ms BF Iman, walau guna nipple sheild..tetiba darah keluar dgn banyaknye..nangis sungguh ms tu sbb sian tgk bb lapar kan..kebetulan nurse yg selalu dtg umah tel..terus die contact Milkworks (is a non-profit breastfeeding center designed to help mothers have a positive breastfeeding experience. )
gi sane depa bg pumping medela symphony tuh..mula2 pump dekat sejam dapat 1oz je..sikit sgt..mana xnye..xmakan sgt..badan lemah je..blue sungguh..tension lgkan..nurse mrh sbb pump lama..bl dh lm, nipple makin worse la kan sakitnye tuh. then hubby buatkan sup ayam dan bubur nasi yg segala jenis sayur masuk situ-brokoli,sawi..etc etc
then every meal..hubby panaskan susu segar tuh..bila pump..alhamdulillah meningkatla amaun susu tuh.
dh stop makan sup ayam, makan pula sup sayur yang segala jenis sayur msuk situ + bubur nasi yg segala jenis ayur masuk + halba..dan..B mmg besar xmuat bra..sakit dan bengkak sbb bykk sgt susu..xsure sbb minum susu ke, makan sup selalu. dh mcm tu..lepas Iman nyusu pon..bila pump still dapat 7oz..banyak tu..
skg dh xpump kan..so xsurela brapa amaun dpt.so far.Iman br nak masuk 2 bulan dh 6 kg..dan xbg FM, air dsbg.alhamdulillah..dan ms pumping tu asyik doa jee..spy Allah banyakkn susu.
bila sembang dgn lactation kt milkworks tu kan..die ckp..sekali pump dpt 7 oz tu byk..sbbnye otak tafsir kt ade 2 bb..sbb pump kedua2 belah dalam ms yg sm..jd body produce susu byk lg..so izza mmg percaya..demand and supply.
skg byk makan kari dan benda berempah..susu makin kurg plak..bl bc buku amalan sms mengandung..kena elakan makan makanan berempah, berminyak.kena makan benda bertumis, bersup..sayur kena makan byk..
xsure betul ke x..
correct me if i’m wrong..
Wah izza, banyaknya susu dapat perah sekali.
Kita memang kene elakkan makan makanan berempah ye? sebab ninie pun suka makan kari etc. Kat rumah memang selalu buat. Hehehhehe Sup pun feberet jugak tapi family kurang sikit dengan sup2 nih. Nak try test la nanti. Kalau kurang mesti ada satu2 herb yang tak sesuai kan? 
Thanks ye izza dengan info yang izza bagi tu..
tu xpasti la nini..eheh tp izza mmg suka jugak benda berempah ni.tp baca buku tu mmg dia suh elakkan.bykkan makan sup, air..jgn minum yg sejuk kena g suam2..xleh berais.skg musim luruh nk masuk sejuk..hr tu dh turun snow..kdg tu..air panas pon cepat je jd sejuk..mcm minum air dlm peti ais..
nini, if try smthg yg byk susu bgtau ye..sbb nk star pumping.sbb nak ganti posa..uhuk..nk wat cane sebulan posa kena berganti.huhuhu~~
> comey je khayra ye..dh besar daaa
.-= nurulizza´s last blog ..Gambar Iman =-.
Tula, ni baru tau bila izza cakap pasal makanan berempah ni. Mungkin ada kot rempah yang tak sesuai untuk BF mum..


.-= UmmiKhayra´s last blog ..~ Khayra @ 13 Months ~ =-.
Ninie pun memang elakkakn minum air sejuk or ais nih. Nasib baik memang tak suka air sejuk, so takdela ralat sangat. Kekadang je la minum kasi merasa sikit..
Kat sana dah snow ye? wahh.. best tak? nini tak penah rasa… Izza post la gambar snow kat blog. Nak tgk..
okeh, nnt kalau ada yang tetibe membantu membanyakkan susu nini bgtau izza ek..
this one sure membantu..
http://www.melayu.com/sembang2/mesej.php?2.0000002376
hello… pada sue, breat milk ni kita kena banyak minum air. Sue sampai skang susu badan kan diya n shes 2years ++ already.. Sue punyer breast milk ade one side je lagi sebelah dah kering ehehehhe… Nasib diya la.. Tapi dia kesian sbb alergic to other milk so i have no choice but to continue breast feeding her…
Sue dulu makan sup sawi. Sue tak suka tapi terpaksa… Try la..
hi sue,
Diya memang allergics dengan susu lembu ye? How about susu soya? ke allergics gak? Sianla dia… Xper, besar nanti insyaallah sembuh..
Wahh… bestnyer diya sampai la ni susu badan.
Sue makan sup sawi? heheheh tak sedapnyer… hehehehhehehhe tu la, kene paksa gak kan mkn.. nini pun xsuka raddish, kene la gak makan..
Thanks ek sue for the idea
.-= UmmiKhayra´s last blog ..~ Khayra @ 13 Months ~ =-.
hi ninie..awk da cuba makan sayur kubis?saya dgr banyakkan makan kubis bole tambah susu..bole masak lemak putih, tumis..
ninie..teruja dgr awk dapat full BF khayra.saya baru sebulan bersalin n still dalam pantang.alhamdulilah, susu bnyk.tak berani nak makan supplement tambah susu..takut bengkak sangat pulak.now juz nice jer..nak tau la ninie..camne awk bole kuat semangat nak full BF baby?sbb yg saya tau, BF baby kena banyak pantang.tak bole mkn itu ini..sbb nnt kesan pada bby..xbole minum ais nnt bby kembung..btul ke camtu?share some tips ok..
Hi Ruza…
And thanks jugak tuk info tu..
Insyaallah, ninie akan cuba nanti…
First of all congratz dah dapat baby and ferra is so cute ok….
Ruza, bagus la awak ada niat nak BF ferra. Hehehe Yang pntg sekali, kene dapatkan sokongan suami..
Lepas tu sokongan keluarga pulak..
Bab pantang tu memang ada, tapi takdela pantang sampai semua tak boleh makan..
Ninie pantang bab makanan yang berangin nih. Sebab effect kat baby and kat badan kita sekali. Terutama time 6 bulan pertama. Insyaallah, nanti ninie share tips2 nya ye…
Nak tulis kat sini, panjang berjela la pulak nanti..
Sick of getting low amounts of useless traffic for your website? Well i wish to let you know about a new underground tactic that makes me personally $900 every day on 100% AUTOPILOT. I could truthfully be here all day and going into detail but why dont you merely check their site out? There is really a excellent video that explains everything. So if your serious about making simple money this is the site for you. Auto Traffic Avalanche
pasal tambah susu ini depend pada seseorg…ader org mmg tak amik pe2 tapi susu byk….
der org amik mcm2 susu cam biasa jer…..der blog yg saya baca…okay bagus…mcm2 info dpt…
ikut kehendak anak kiter…yg penting anak kiter sihat dgn susu kiter…..
okay gak amik supplement bagi susu kiter tu lebih berkualitikan……more kiter pam waktu siang cepat gak la susu produce kembali…..mcm anak kiter menyusu….malam pun sama…weekend kalau boleh direct feeding pastu anak dah tido pam….
bykkan mengosongkan breast so bykla susu produce…
Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful info specially the last part
I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time. Thank you and best of luck.
salam…saya baru melahirkan bb pd 6/1/12…masalah saya..bb langsung tak mau bf…so susu sya pun mmg dah jd kurang..kalau pam pun cuma dapat tak sampi 5oz pun dalam sehari..my mum trus bg susu formula pada bb…..sedih.tp kalau marah..ibu…runsing saya…..apa yg perlu saya buat…? saya betul2 risau…..
sy pun ada masalah susu dah berkurang. awal 4 bulan pertama, dapt pam susu dlm 1 hr almost 30 oz. skrg agak susah just 15 oz je. stok simpanan pun dah takde. skrg ni just dpt pam hr ni utk esok punya stok. risau takut tak cukup utk baby ms antar kat pengasuh. mcm2 dah cuba mkn tp tak menjadi . 1 je blm cuba, mkn pil. blk ni nak cr pil tu. hope menjadi.
After study a couple of of the weblog posts on your website now, and I really like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and shall be checking back soon. Pls check out my website as properly and let me know what you think.
Hello there, I discovered your website by way of Google while looking for a comparable topic, your website came up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
I am glad to be a visitor of this double dyed blog, regards for this rare information!
Thanks a lot for sharing this with all of us you really recognise what you are speaking about! Bookmarked. Kindly additionally talk over with my web site =). We may have a link change arrangement between us!