fbpx

MENYUSU : 6 tips Berjaya Menyusu Untuk Ibu-Ibu yang Bekerja

Nak berjaya menyusukan si kecil dengan susu ibu sepenuhnya? Kalau mommy tu bukan bekerja, suri rumah mungkin mudah sedikit compare ibu bekerja ni. Betul tak? Nak Nini share tips berjaya menyusu untuk ibu-ibu yang bekerja tak? Sebagai seorang ibu/mak/ummi yang berkerjaya, agak sukar sedikit kalau nak menjayakan impian kita memberikan susu ibu sepenuhnya. Walaubagaimanapun, sukar […]

MENGANDUNG : Tips Nak Bagi HB Cantik untuk Ibu Mengandung

Rupa-rupanya ramai mommy yang hamil ni rata-ratanya tak boleh nak menelan ubat yang dibekalkan dari Klinik Kesihatan tuuu. Bermacam luahan hati mommy, tapikan tak boleh tak makan sebab baby dalam perut tu memerlukan vitamin secukupnya. Bukan itu aje baby dalam perut tu pun bergantung sepenuhnya pada kita untuk bagi vitamin dan untuk tumbesaran. Nini ni […]

MENYUSU : Breastfeeding 101 – Cara Lekapan Yang Betul

Breastfeeding 101 – Cara Lekapan Yang Betul Satu soalan untuk mommies atau readers semua. Pernah dengar atau baca mengenai latching tak? Ni term dalam konteks penyusuan susu ibu eh.. Ok.. actually latching atau pelekapan ketika menyusu adalah perkara asas atau breastfeeding basic dalam dunia penyusuan. Jangan terkejut, pasti ada, kali pertama kita nak susukan si comel, […]

Menyusu : Tidak Semudah ABC

Breastfeeding? Menyusu? Tidaklah semudah ABC tu ye mommy. Dalam bahasa orang putihnya ” breastfeeding isn’t always easy”. Kenapa tidak mudah tu? “Eh, bukan ke menyusukan anak tu semulajadi. Its natural la.. diorang ni boleh je susukan anak diorang. Nak dengan tak nak je.” Yes, saya setuju, breastfeeding tu semulajadi. Walaubagaimanapun,haaaaaaa……  breastfeeding anak kita tu tidak la secara semulajadi terus pandai atau secara semulajadi terus mudah je. […]